Wit-Russische functionarissen achter hoax die vlucht van dissident aan de grond hield, zegt V.N.-agentschap | MarketScreener

2022-07-23 14:04:47 By : Ms. Sarah Chen

Het vliegtuig was in mei 2021 op weg van Athene naar Vilnius toen Wit-Russische verkeersleiders het op bevel van de douane in Minsk lieten landen, onder verwijzing naar een bommelding. Toen het eenmaal aan de grond stond, werd de Wit-Russische journalist Roman Protasevich samen met zijn toenmalige vriendin aangehouden.

De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie, die eerder had gezegd niet te weten wie er achter het bedrog zat, veroordeelde Minsk voor het "plegen van een daad van onwettige inmenging" die in strijd was met de luchtvaartregels.

"De ICAO-raad erkent dat de bommelding tegen (de vlucht) ... opzettelijk vals was en de veiligheid in gevaar bracht, en voorts dat de dreiging aan de bemanning van de vlucht werd medegedeeld op instructie van hoge regeringsfunctionarissen van Wit-Rusland," aldus de ICAO in een verklaring, waarin zij nieuwe informatie aanhaalde.

De vertegenwoordiger van Rusland, zo voegde hij eraan toe, maakte ernstig bezwaar tegen de conclusie. Westerse naties hebben sancties tegen Minsk ingesteld omdat het de Russische invasie in Oekraïne heeft gesteund.

Het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar op de verklaring van de ICAO.

Minsk zei eerder dat het legaal en volgens alle internationale normen had gehandeld, en beschuldigde het Westen ervan de episode te gebruiken om te proberen president Aleksandr Loekasjenko te ondermijnen.

Protasevich, voormalig redacteur van een prominent oppositienieuwsblad, heeft zijn politiek activisme afgezworen en is uit de gevangenis in huisarrest geplaatst. De oppositie in Wit-Rusland is van mening dat zijn bekentenis onder dwang tot stand is gekomen.