$ 17 SBC draait Linux op Allwinner D1 RISC-V SoC

2021-12-05 12:44:52 By : Ms. Xiaoxiao Lin

Sipeed heeft een kleine, SoM-achtige "LicheeRV" SBC gelanceerd die Linux draait op een Allwinner D1 RISC-V SoC. Het bord ondersteunt stand-alone gebruik, maar is in de eerste plaats bedoeld om aan te sluiten op toekomstige "Lichee RV-86" panel-pc's en toekomstige providers. In november 2020 kondigden Allwinner en de T-head-dochteronderneming van Alibaba een Allwinner D1 SoC aan op basis van de op RISC-V gebaseerde XuanTie C906-kern van T-head. Destijds zei Sipeed dat het een SBC van $ 12,50 zou produceren op basis van de SoC die begin 2021 zou arriveren. De SBC werd vertraagd vanwege leveringsproblemen en Sipeed ging in plaats daarvan in mei naar Indiegogo om een ​​meer feature-rijke Nezha SBC te lanceren op basis van de Allwinner D1 vanaf $ 99.

Nu heeft Sipeed een LicheeRV-Nezha CM SBC gevolgd die lijkt te zijn gebaseerd op hun oorspronkelijke ontwerp van $ 12,50. De SBC is beschikbaar op AliExpress voor $ 16,90 of $ 22 voor een "Suit" -versie die een 1,14-inch SPI-display toevoegt dat op de bovenkant van het bord kan worden aangesloten. LicheeRV-Nezha CM, voor- en achterkant (klik op afbeeldingen om te vergroten) De LicheeRV-Nezha CM is net zo goed een rekenmodule als een SBC. Hoewel het geen Ethernet of ingebouwde draadloze verbinding heeft, is er een USB Type-C OTG-poort en een microSD-slot. Op zichzelf kan de 46,2 x 25 mm SBC worden gebruikt als een op zichzelf staand ontwikkelbord "voor basis RISC-V" -systemen gericht op "wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, vooronderzoek van productprojecten en ecologische ontwikkelaar-doe-het-zelf"-ontwikkelaars, zegt Sipeed.

Toch is de LicheeRV in de eerste plaats ontworpen om te fungeren als een rekenmodule in ontwerpen in sandwichstijl. Net als een Allwinner-weergave van een voorgestelde D1-gebaseerde module die een jaar geleden is uitgebracht, heeft de LicheeRV dubbele M.2 gouden vingerconnectoren, elk met 67 pinnen met behulp van de B-sleutelvormfactor. Deze zijn bedoeld als B2B-connectoren om een ​​aanstaande Lichee RV-86 panel-pc voor domotica van stroom te voorzien (zie verder hieronder). In december komen er meer "dockboards" voor de LicheeRV.

De LicheeRV-Nezha CM, die we op CNXSoft zagen, draait Debian Linux en de op OpenWrt gebaseerde Tina Linux op de single-core, 1GHz Allwinner D1. Het bord is geladen met 512 MB DDR3 (792 MHz) en is verkrijgbaar met een microSD-slot of een optionele SD NAND-opstartchip met niet-vermelde capaciteit. Naast de USB Type-C OTG-poort krijg je een seriële debug-header en de SPI-connector voor het aansluiten van het optionele, magnetische microdisplay. I/O-ondersteuning die beschikbaar is via de gouden vinger M.2-connectoren omvat HDMI, MIPI-DSI, RGB/MCU-display, RGMII, audio, SDIO, GPIO en meer. Het bord werkt op een 5V ingang.

De niet-geprijsde Lichee RV-86 HMI-paneel-pc herbergt de LicheeRV-Nezha CM in een doos van 86 x 86 mm die compatibel is met "86 Box"-aansluitdozen. Het systeem heeft een RGB-aangesloten, 480 x 480-pixel IPS capacitief touchscreen (FT 6336G). Lichee RV-86 (links) en eerdere Nezha SBC (klik op afbeeldingen om te vergroten) De Lichee RV-86 panel-pc heeft een XRadioTech XR829 draadloze chip met 2,4 GHz 802/11b/g/n en Bluetooth 2.1 BLE. Het bord biedt een 10/100 Ethernet-verbinding via een USB dual-mode-poort die een "RJ45-staartdraad met 1/25 mm-aansluiting" gebruikt. Er is ook een USB-hostpoort die lijkt te verdubbelen als een seriële debug-interface (USB naar UART.)

De panel-pc biedt dubbele MEMS digitale siliciummicrofoons en een versterkercircuit met ondersteuning voor luidsprekers tot 3 W. Het systeem heeft een GPIO-connector in FPC-stijl, een RTC met beslaghouder en een 12V/5V-ingang.

De Lichee RV-86 wordt geleverd met WAFT) (WebAssembly Framework for Things), dat is gebaseerd op WebAssembly (Wasm), een binair instructieformaat voor een op stapels gebaseerde virtuele machine. Wasm is ontworpen als een draagbaar compilatiedoel voor programmeertalen en een webimplementatievoertuig voor client- en servertoepassingen. WAFT, dat een rendering-engine aan Wasm toevoegt, is een IoT-ontwikkelingsraamwerk gericht op slimme luidsprekers en onopvallende slimme terminals.

De Allwinner D1 bouwt voort op de XuanTie C906-kern, die een 5-traps, in-order-pijplijn heeft met maximaal 64 KB instructie en datacache, interruptcontrollers en een 128-bits AXI 4.0-bus. Allwinner voegt een HiFi4 DSP, een G2D 2D-versneller en video-decodering/encode toe. Dit omvat H.265-decodering op [e-mail beveiligd] (of [e-mail beveiligd]) en JPEG/MJPEG-codering (CSI/CVBS) tot [e-mail beveiligd] Net als andere RISC-V SoC's tot nu toe ontbreekt een 3D GPU.

Sipeed's eerdere Nezha SBC heeft een Raspberry Pi-vormfactor, 1 GB DDR3 en 256 MB NAND. Het bord is uitgerust met een microSD-slot, een GbE-poort, WiFi/BT, 40-pins GPIO, een USB 2.0-hostpoort en OTG- en power-only USB Type-C-poorten. Voor media levert het bord een HDMI-poort, MIPI-DSI, een audio-aansluiting en een microfooninterface met optionele array.

Vorige maand lanceerden Sipeed en Alibaba T-Head een RVB-ICE-ontwikkelkit van $ 399 met een RISC-V-compatibele, dual-core 1,2 GHz XuanTie C910 ICE SoC. De C910 levert een Vivante 3D GPU, een NPU, 4GB RAM en ondersteuning voor Android 10 en Debian 11. De RVB-ICE SBC is uitgerust met 4GB LPDDR4, 16GB eMMC, microSD, GbE en WiFi/BT. Een LCD-interface ondersteunt tot HD-schermen op het meegeleverde 7-inch capacitieve touchscreen. Andere kenmerken zijn een micro-USB-OTG-poort, een Type-C voor seriële foutopsporing en 5V-voeding en 48 GPIO-pinnen.

Vorige maand liet MangoPi ook een MangoPi-MQ1 SBC zien, gebouwd rond een versie met beperkte functionaliteit van de Allwinner D1, de Allwinner F133-A (D1s). De kleine SBC biedt WiFi/BT, MIPI-DSI en -CSI, RGB, dubbele USB Type-C en een microSD-slot. De Allwinner F133-A integreert 64 MB DDR2 RAM en is beperkt tot 1080p60 in plaats van 4Kp30 output. De SoC mist ook de HiFi 4-audio DSP van de D1.

De LicheeRV-Nezha CM SBC is beschikbaar op AliExpress voor $ 16,90 of $ 22 voor de "Suit" -versie. Er is geen prijs- of beschikbaarheidsinformatie verstrekt voor de Lichee RV-86 of toekomstige dockboards. Meer informatie is te vinden in de aankondigingstweet van Sipeed en de AliExpress-winkelpagina. Meer informatie zou uiteindelijk op de Sipeed-website en wiki moeten verschijnen.

Ziet eruit als een geweldig apparaat. Helaas zal de documentatie, hoewel ze in China worden gemaakt, verschrikkelijk zijn, en dat geldt ook voor de software.