Pancake axial-flux motor drijft nieuwe Propel elektrische buitenboordmotor aan - Plugboats

2021-12-05 12:48:31 By : Mr. Henry Wang

Het internationale tijdschrift van elektrische boten

Baanbrekende Saietta AFT-motoren voor lichtgewicht EV's en motorfietsen zullen de geheel nieuwe Propel elektrische buitenboord- en binnenboordmotoren aandrijven die deze week hun debuut maken op METSTRADE 2021.

AFT staat voor Axial Flux Technology, axiale flux die een elektrische motorconfiguratie beschrijft die plat is - zoals een pannenkoek - in plaats van cilindrisch zoals de meeste motoren. Om het simpel te houden, betekent dit dat de magnetische krachten evenwijdig aan de as van de motor zijn uitgelijnd (vandaar 'axiaal') in plaats van uit te stralen vanaf de as, wat radiale flux wordt genoemd. Axiale flux levert doorgaans meer koppel per volume, en de Saietta AFT 140-motor staat bekend als bijzonder efficiënt.

Een hoog koppel per volume en een hoog rendement vertalen zich in twee dingen die erg aantrekkelijk zijn in een elektrische bootmotor: minder gewicht en meer actieradius. Vandaar de lancering van Propel, Saietta's divisie voor scheepsvoortstuwing, met twee elegant ontworpen motoren: de Propel S1 elektrische buitenboordmotor en de Propel D1 elektrische binnenboordmotor.

De Propel elektrische buitenboordmotor kan een continu vermogen van 10 kW genereren uit een 48V-batterij en gelijk zijn aan de acceleratie en snelheid van een 25 pk ICE-motor wanneer deze wordt gecombineerd met de vierbladige propeller van het bedrijf.

De prop is ontworpen om het maximale uit het koppel en het toerentalprofiel van de AFT 140-motor te halen. Na maanden van testen en tweaken met behulp van computational fluid dynamics-software, kwam het ontwerp met vier bladen naar voren als de optimale balans tussen grootte en motorprestaties. Voor volledige systeemoptimalisatie bouwt Propel ook zijn eigen LiFePO-batterijpakketten voor de S1, hoewel het op andere pakketten kan worden gebruikt.

Een deel van het innovatieve ontwerp van de S1 is een geavanceerde motorcontroller die bovenop de pancake-motor is geïntegreerd en die het gesloten koelsysteem van de buitenboordmotor deelt voor maximale algehele prestaties en vrijwel geen onderhoud. 

Sander van Dijk, algemeen directeur en technisch directeur van Propel: “Bij de ontwikkeling van het merk Propel werd het meteen duidelijk dat gebruikers eenvoudige en zorgeloze toegang willen tot geavanceerde elektrische aandrijftechnologieën. Het eerste principe is dus geen motoren of elektronica onder de waterlijn en een aandrijflijn die vrijwel onderhoudsvrij is. Ten tweede moeten onze geavanceerde producten voor iedereen eenvoudig en veilig te bedienen zijn.”

Daartoe werkte het Propel-team onophoudelijk aan het ontwerpen en testen van gebruikersinterfaces die voor de hand liggende en eenvoudige functionaliteit bieden. De S1 elektrische buitenboordmotor is verkrijgbaar met stuurkolom of met afstandsbediening en beide opties hebben een geïntegreerd waterdicht display dat zelfs in de felste zon direct kan worden afgelezen. Deze ontwerpkenmerken, samen met de satijnzilver en witte afwerking, creëren een algehele look en feel van eenvoud, duurzaamheid en elegantie. 

Het tweede product van Propel is een serie binnenboordmotoren van elektrische kratten die speciaal zijn ontworpen om verouderde dieselmotoren te vervangen. In navolging van Van Dijk's doel om het voor watersporters zo gemakkelijk mogelijk te maken om 'elektrisch' te gaan, zijn de D1-binnenboordmotoren klein maar hebben ze alles ingebouwd, zonder externe controllers of pompen.

Het ontwerp maakt het eenvoudig om een ​​oude diesel eruit te halen, de nieuwe motor op hetzelfde fundament te plaatsen, aandrijfas, water en accu aan te sluiten en vaarklaar te zijn. De D1 levert een equivalent van 10 kW / 20 pk met een koppel van 60 Newtonmeter, 105 NM piek. Het heeft de Propel closed-loop koeling en wordt geleverd met hetzelfde in zonlicht leesbare display als de S1 en een DC-DC-converter om 12V-apparaten aan boord van stroom te voorzien.

Het ontwerp en de introductie van deze motoren door een innovatief bedrijf voor elektrische mobiliteit als Saietta is een geweldige bevestiging voor de toekomst van elektrisch varen als onderdeel van de wereldwijde transportrevolutie.

Wicher Kist, chief executive van Saietta Group, zei: "De wereld helpen verder te gaan en te versnellen naar een schonere en duurzamere toekomst heeft altijd meer betekend dan alleen wegtransport naar Saietta. Het is een langgekoesterde ambitie van mij geweest om Saietta's AFT-elektromotoren naar drukke waterwegen te brengen, en ik ben verheugd om te zien dat dit vandaag tot stand komt met de lancering van onze nieuwe dochteronderneming Propel.”

CTO van Dijk is het daarmee eens. “Elektrische aandrijving is geen oplossing, het is een sprong voorwaarts en het gebeurt in elk ander aspect van het leven. We zijn er trots op deze innovatie naar het water te brengen.” 

Er zijn 100 lanceringseditie-eenheden van de Propel D1 inboard beschikbaar voor bestelling nu met levering vanaf begin 2022. De eenheden worden geleverd met een 6,5 kWh LiFePO4-batterij of verdubbeld 13 kWh-pakket met introductieprijzen van respectievelijk € 12,490 en € 18,290.

De S1 Propel elektrische buitenboordmotor kan vooraf worden besteld voor levering in het voorjaar van 2022 met een restitueerbare aanbetaling van € 100 – de verwachte volledige prijs is € 5.900. Het kan worden besteld met een helmstok- of topmontagecontroller en aslengtes van 15, 20 of 25 inch.

Bezoek de Propel-website om te bestellen en voor de volledige specificaties.

Bekijk zeker alle exposanten van elektrische boten op METSTRADE in onze Plugboats Guide

Asia Pacific Boating heeft vandaag gemeld dat de Chinese fabrikant van elektrische buitenboordmotoren ePropulsion het nieuwste financieringsverhaal voor elektrische boten is, waarmee "honderden

De wereld van investeringen in elektrische boten wordt steeds warmer. Een dag nadat GM aankondigde dat het $ 150 miljoen zal investeren in

De afgelopen jaren zijn tientallen opwindende startups van elektrische boten door Plugboats gedekt, en er zijn

Algemene voorwaarden - Privacybeleid