Politie vermoedt dat drugscriminelen goederentrein China-Tilburg misbruiken

2021-12-05 13:00:48 By : Ms. Shirley Lin

De zogenaamde Chengdu Express is in 2016 in gebruik genomen en rijdt dagelijks. Onderzoeken hebben de politie aanwijzingen opgeleverd dat deze verbinding wordt gebruikt voor het transport van grondstoffen die nodig zijn voor het maken van synthetische drugs.

Enthousiaste start aan 'Nieuwe Zijderoute' Op jaarbasis komen circa 35.000 containers aan bij Railport Brabant, gelegen op het industrieterrein Loven. Deze containers bevatten auto- en vliegtuigonderdelen, computers, huishoudelijke artikelen en kleding. Op de terugweg naar China bestaat de lading uit personenauto's, wijn, vlees en babymelkpoeder.

Zowel gemeente Tilburg als provincie Noord-Brabant spraken bij aanvang in superlatieven over het economische belang van deze bijna 12.000 kilometer lange 'nieuwe Zijderoute'.

Het economische succesverhaal heeft ook een keerzijde, vermoedt de politie. Er zijn aanwijzingen dat er regelmatig een lading drugschemicaliën verstopt zit in een van de containers van de Chengdu Express in China. Om welke signalen het gaat, is niet bekend.

Grondstoffen voor het maken van synthetische drugs (precursoren) zoals ecstasy en amfetamine komen zoals al veel langer bekend uit China. Dat Tilburg - of eigenlijk heel Brabant - een belangrijke rol speelt bij de productie van synthetische drugs, maakt het logisch dat de Chengdu Express populair kan zijn bij drugscriminelen. Tot dusver is echter slechts één partij chemische stoffen onderschept.

Inhoud controleren aan de Poolse grens Aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland wordt de inhoud van de goederentreinen gecontroleerd. Daar komt de Chengdu Express de Europese Unie binnen. Door het vrij verkeer van goederen in Europa is deze eerste controle meteen ook de laatste. Als de treinen in Tilburg aankomen, wordt er alleen gecontroleerd als er 'aanwijzingen zijn voor onregelmatigheden', bevestigt een woordvoerder van de Douane volgens de kranten.

In samenwerking met de politie zijn er de afgelopen jaren ook enkele onaangekondigde controles geweest bij Railport Brabant, maar deze hebben niets opgeleverd. Pas in de laatste maanden van 2016, kort na de opening, werd een partij wijnsteenzuur gevonden, een grondstof voor het maken van crystal meth.

De politie wil graag meer extra controles. Zowel de gemeente Tilburg als Railport Brabant lijken niet onder de indruk van de zorg die de politie aan de dag legt.

LEES OOK: Goederenverbinding tussen China en Tilburg loopt als een trein

App ons! Zie je een fout of een opmerking over dit artikel? Gelieve ons te contacteren.

Schrijf u in voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles wat er in uw regio gebeurt.