Nieuw ROVC TechCenter in Ede is innovatief en broodnodig • AT-Aandrijftechniek

2022-10-09 23:15:26 By : Mr. curry zhang

Dinsdag 28 september werd het nieuwe ROVC TechCenter in Ede geopend. En niet één keer, maar twee keer. Klanten, relaties, leveranciers en andere participanten waren uitgenodigd om de openingsceremonie bij te wonen en konden daarna via een rondleiding kennismaken met het nieuwe state-of-the-art praktijkcentrum. Met de opening van dit innovatieve en praktijkgerichte TechCenter hoopt ROVC flink bij te dragen aan het opleiden van meer technici. Want door het grote tekort aan technici zijn dit soort praktijk gerichte opleidingen broodnodig.

In mei 2018 werd de eerdere opleidingslocatie in Ede door een brand compleet verwoest. Exact op dezelfde plek is nu een innovatief en duurzaam pand gebouwd. John Huizing, algemeen directeur van het ROVC, hield om 9.00 uur een korte toespraak, waarna een robot het lintje door-ritste. Handig, want in de middag mocht deze robot opnieuw het lint openen, toen in bijzijn van de heer Verhulst, Burgemeester van Ede.

“Het gaat goed met het ROVC,” aldus Huizing in zijn openingsspeech. “Elk jaar komen hier 15.000 cursisten over de vloer voor een praktijkgerichte opleiding. Waarmee we dan ook de grootste opleider van Technisch Nederland zijn. Daarnaast gaan we uitbreiden in onze vestigingen in Rotterdam en Helmond én openen we twee nieuwe locaties in de regio Amsterdam en Zwolle.”

Na de opening volgde een rondleiding langs de techniek en opgestelde demo-apparatuur in het innovatieve en duurzame ROVC TechCenter. Dit state-of-the-art praktijkcentrum is uniek door de ruim 3000 vierkante meter aan practicumruimte die het pand kent. Ook zijn in het gebouw zeven klimaattechnologieën verwerkt die onderdeel uitmaken van het praktijkgedeelte van de installatiecursussen.

Verder werden er demonstraties gegeven in diverse opleidingen: Hydrauliek/Pneumatiek, NEN 1010 & 3140, ATEX, F-gassen, Airco/VRF & Warmtepompen, Elektrisch schakelen & Elektrotechniek, Industriële Automatisering/PLC, Meet- en Regeltechniek, Gebouwbeheersystemen, Onderhoudstechniek en BIM ROVC TechCenter. Bijna alles kwam aan bod en werd door enthousiaste leraren gedemonstreerd.

Volgens Waldo Linders, manager producten, heeft het ROVC nu een breed aanbod in de techniek. “We hebben zo’n 250 eigen cursussen, maar ook nog zo’n 150 cursussen van andere opleiders en bedrijven zoals bijvoorbeeld van SKF. We bestrijken daar vier niveaus mee in de techniek: check, maintain, prevent en design. Het lesmateriaal ontwikkelen we grotendeels zelf, maar er zijn ook een aantal leraren die dat doen. Veel is nog op papier, maar we gaan meer en meer naar digitale en online vormen van lesmateriaal en het gebruik van video’s en animaties.”

De nieuwe demonstratie- en lesruimte voor hydrauliek en pneumatiek mag er zijn. Ondanks de elektrificatie in de aandrijftechniek blijft hydrauliek belangrijk. Dat is te zien aan de grote en nieuwe demo-toestellen die onder andere door de diverse hydrauliekbedrijven zijn aangeleverd. “Belangrijk is dat cursisten eerst de basis beheersen. Ook hier zijn schemalezen en fouten uit het systeem halen belangrijke aandachtspunten,” aldus Rob van den Brink, één van de vele freelance leraren van het ROVC en binnen de aandrijftechniek geen onbekende.

“Daarnaast richten we ons ook op proportionele techniek en complexere systemen. Bij hydrauliek is veiligheid heel belangrijk. Je werkt immers met zware installaties en hoge drukken. Daarnaast is ook pneumatiek nog steeds een veel gebruikte techniek, zeker bij machinebouwers die veel in de food&packaging werkzaam zijn. Bij pneumatiek richten we ons vooral op schemalezen, veiligheid en storingen kunnen verhelpen.”

Op de bovenverdieping worden onder meer de cursussen gegeven op het vlak van elektrotechniek, industriële automatisering, onderhoud en meet- en regeltechniek. Onderwerpen hier gaan van basistechniek tot aan het inregelen van een aandrijving met een frequentieregelaar en van PLC-programmeren tot specialistische praktijkkennis van aandrijfcomponenten. Vanzelfsprekend komen ook hier, naast de theorie, schemalezen, storing zoeken/verhelpen en veiligheid ruim aan bod.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.