Aandrijvenenbesturen.nl - Serieuze innovaties bij Yaskawa in FEDA-lounge - Algemeen

2022-09-11 09:09:45 By : Ms. Elva Huang

Yaskawa is van oorsprong een Japans bedrijf maar opereert inmiddels wereldwijd. De Benelux vestiging heeft twee business units waarvan ‘Drives Motion Controls’ deelneemt aan de WoTS. Business Unit Manager Erik van Driel vertelt over het belang van beurzen en de meest recente ontwikkelingen binnen het bedrijf waaronder een focus op duurzaamheid met speciale frequentieomvormers.

Yaskawa Benelux prijst zich gelukkig met haar standplaats midden in het hightech centrum van Eindhoven: Brainport Industries Campus. Een ‘bruisende' plek waar mensen en bedrijven elkaar inspireren om steeds weer met technische innovaties de wereld nóg wat beter, veiliger en efficiënter te maken. Dit doet de Benelux vestiging van Yaskawa via twee business units: Robotics en Drives Motion Controls. Erik van Driel is business manager van de laatstgenoemde en geeft aan: "Onze unit vloeide voort uit het Japanse moederbedrijf dat al sinds 1915 bestaat en groot is geworden in de industriële automatisering met mechatronica als specialisatie. Voor onze business unit betekent dit dat de focus ligt op respectievelijk servosystemen, motion control en frequentieregelaars en daarnaast PLC en HMI." 

De grootste kracht van het bedrijf ligt wat Van Driel betreft in de enorme hoeveelheid kennis over en ervaring met industriële automatisering in een breed pallet aan sectoren en branches. Dit aangevuld met een uitgebreid programma én goed opgeleide mensen, betekent dat Yaskawa voor praktisch ieder vraagstuk op het vlak van industriële automatisering een antwoord heeft. Veelal nog standaard beschikbaar in het assortiment ook. "Veel van onze producten zijn afgestemd op mechatronische oplossingen", geeft hij aan. "Daar waar mechanische en elektrische aandrijftechniek synergetisch wordt gecombineerd met de juiste software. Door de breedheid van het programma is het relatief eenvoudig een klantspecifieke oplossing samen te stellen die exact is afgestemd op de applicatie. Omdat we verder wereldwijd werken, produceert Yaskawa haar componenten bovendien in grote hoeveelheden wat een gunstige invloed heeft op de prijs én de kwaliteit."

Op de WoTS toont Yaskawa enkele serieuze innovaties. De meest in het oog springende is wel i³ CONTROL (spreek uit: i-cube control). Een platform dat een universele oplossing biedt voor branchespecifieke controllers waarin alles technisch op elkaar is afgestemd: van de engineeringsoftware en controller hardware tot en met de geïntegreerde chiptechnologie. Van Driel: "Een volledig ‘open' platform dat eenvoudig is te combineren met componenten van derden. De officiële introductie vond plaats op de afgelopen Hannover Messe en Nederland doet dit dunnetjes over op de WoTS. Naast het universele karakter is een van de kenmerkende voordelen dat dit platform te programmeren is met behulp van C-Sharp en C++, maar ook geschikt is voor hogere programmeertalen. Een eigenschap die door vooral de nieuwe generatie software engineers wordt gewaardeerd." 

Het programma frequentieregelaars wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe uitvoeringen voorzien van nieuwe functionaliteiten, zoals de CR700 met specifieke voordelen voor kraantoepassingen. 

Met enige trots noemt hij ook het programma frequentieregelaars dat regelmatig wordt uitgebreid met nieuwe uitvoeringen voorzien van nieuwe functionaliteiten. "Yaskawa is met recht een ‘grote' producent" geeft hij aan. "We hebben inmiddels een installed base van 32 miljoen stuks wereldwijd wat meteen betekent dat de hoeveelheid kennis van frequentieregelaars in praktisch iedere denkbare applicatie groot is. Qua nieuwe functionaliteit hebben we onder meer de CR700 toegevoegd die specifieke voordelen biedt voor kraantoepassingen." 

Tot slot zal op de stand in de FEDA-lounge expliciet worden gewezen op de rol van techniek - waaronder frequentieregelaars - binnen het wereldwijde streven naar een duurzame samenleving. Dit geldt eigenlijk al voor de standaard regelaars die voorkomen dat energie onnodig wordt ‘weggesmoord', maar zeker voor de generatie die gebaseerd is op de zogenaamde matrixtechnologie. Deze compacte omvormers zijn in staat om remenergie - bijvoorbeeld van roltrappen, robots, takels en HVAC-machines - weer op te nemen en af te geven aan het net. Een efficiëntieverbetering is het gevolg. ...

Het hele artikel verschijnt in Aandrijven en Besturen 4 - 2022 

Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.

Volg ab nu ook op Twitter!

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

Met de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

|Disclaimer/privacystatement|Contact|Colofon|Adverteren|RSS|E-mailnieuwsbrief|Sitemap|Abonneren

|Vraag en Aanbod|Wie Levert|EngineersOnline|Constructeur|Elektro-Data|Kunststof en Rubber

© 2019MYbusinessmedia Holding B.V.Alle rechten voorbehouden