Wanneer krijgen we onze boosters te midden van Omicron-zorgen? - Delta-optimist

2021-12-14 21:45:11 By : Ms. Cathy He

De meeste Brits-Columbianen zullen nog moeten wachten tot begin 2022 om hun derde COVID-19-vaccin te krijgen, ook al doet de wereldwijde opkomst van de Omicron-variant zorgen rijzen over de werkzaamheid van slechts twee vaccindoses. 

Provinciale functionarissen bevestigden dinsdag tijdens een niet-toegeschreven technische briefing dat tot nu toe 610.264 boosterdoses zijn toegediend in de provincie van ongeveer vijf miljoen mensen.

Terwijl het VK een campagne start om dagelijks ongeveer een miljoen boosterdoses toe te dienen om de nieuw geïdentificeerde Omicron-variant te verminderen, blijven de inspanningen van BC gericht op het prioriteren van vaccinontvangers op basis van leeftijd en kwetsbaarheid.

Maar functionarissen van BC zeiden dat de provincie verwacht tegen het einde van het jaar 350.000 meer boosterdoses toe te dienen dan aanvankelijk gepland, nadat ze in september met de boostercampagne was begonnen.

Die eerste inspanningen waren gericht op populaties met een hoger risico, zoals die van 70 jaar en ouder, inheemse bevolkingsgroepen op het platteland, bewoners in langdurige zorg en begeleid wonen, de immuungecompromitteerde en gezondheidswerkers die hun eerste twee doses met een korter interval dan de algemene bevolking. Ze zijn sindsdien uitgegroeid tot een aantal jongere leeftijdsgroepen.

Maar boosterdoses voor het grootste deel van de algemene bevolking zullen naar verwachting pas in januari of februari worden toegediend, zeiden provinciale functionarissen dinsdag.

Dit komt omdat de federale overheid heeft geprobeerd de verspreiding van de Omicron-variant – die als meer overdraagbaar wordt beschouwd dan de dominante Delta-variant – te verminderen door middel van verhoogde grensbeperkingen en COVID-19-tests op luchthavens.

Vancouver International Airport voerde op 30 november dagelijks 2.080 tests uit, maar dat is sindsdien opgelopen tot 3.130 tests die dagelijks werden afgenomen vanaf 9 december.

Provinciale functionarissen zeiden ondertussen dat een deel van BC's eigen booster-ramp het aftappen van 500 apotheken in de hele provincie omvat om vaccins toe te dienen nadat de meeste massale vaccinatieklinieken in de afgelopen paar maanden zijn gesloten.

De boostercampagne komt op het moment dat de provincie ook net is begonnen met het toedienen van eerste doses aan kinderen van vijf tot elf jaar.

Eerder deze maand zei de National Advisory Committee on Immunization (NACI) dat het "ten zeerste aanbeveelt" boosters aan te bieden ten minste zes maanden na een tweede dosis voor die 50 of oudere, langdurig verpleeghuisbewoners, inheemse mensen en degenen die twee doses van de AstraZeneca plc in plaats van de mRNA-producten.

Gezondheidsfunctionarissen van BC hebben in oktober toegezegd derde doses beschikbaar te stellen aan Brits-Columbianen die hun tweede doses minstens zes tot acht maanden eerder hadden gekregen.

Provinciale functionarissen zeiden dinsdag dat een deel van de redenering om vast te houden aan de routekaart van januari-februari is dat boosters worden toegediend met een interval dat lang genoeg is om maximale bescherming te bieden in plaats van kortere intervallen tussen doses die de bescherming tegen COVID-19 en zijn varianten zouden verminderen.